Terug naar overzicht

5+ tips voor een leercultuur waar muziek in zit

Hoe werken we als bedrijf aan een lied dat blijft hangen? En hoe breien we een vervolg aan die ene succesplaat? In deze blog beschrijf ik hoe jij jouw ticket naar de hall of fame verkrijgt door te werken aan een gezonde leercultuur.

Tip 1: Gepersonaliseerd leren - My way - Franks Sinatra

Net zoals elke muzikant zijn eigen stijl en sound heeft, hebben werknemers hun eigen manier van leren. Gepersonaliseerd leren is als het componeren van een lied op maat.

Geen one-size-fits-all benadering hier. Live opleidingen, blended learning, microlearning, podcasts, learning playlists, … What do you need? We got it!

Tip 2: Samen leren - Magic - Coldplay

In een lied is elke noot belangrijk, maar het is wanneer de noten een melodie vormen dat de ware magie tot stand komt. Bij L&D draait het niet alleen om individuele prestaties, maar ook om het gezamenlijke succes. Leren van elkaar. Coaching, mentoring, een babbeltje aan het koffiemachine, … 

Tip 3: Betrokkenheid leiderschap - Got your back - David Ryan Harris ft. John Mayer

Net zoals een dirigent het orkest leidt, geeft betrokkenheid van het management richting aan het L&D-proces. Een manager die actief betrokken is bij het leertraject van zijn teamleden, fungeert als de dirigent die de juiste toon zet en ervoor zorgt dat alle instrumenten op het juiste moment samenkomen. Denk aan regelmatige check-ins en feedbacksessies.

Tip 4: Waardering - Just the way you are - Bruno Mars

Na een geweldig optreden volgt applaus. Zo ook in de werkomgeving. Het tonen van waardering is als het warme applaus na een prachtig gespeeld nummer. Een simpel bedankje, een erkenning in een teamvergadering - het zijn de kleine gebaren die een groot verschil maken in de werkcultuur.

Tip 5: Onboarding - Start me up - The Rolling Stones

Wanneer een nieuw lid zich bij het orkest voegt, begint het met de eerste noten. Zo is het ook met onboarding. Een gestructureerd inwerkprogramma, misschien wel met een welkomstmelodie of een mentorshipprogramma, helpt nieuwe medewerkers om snel op het juiste ritme te komen. En misschien mag jij wel de volgende solo spelen? 

Tip 5+: Subsidies - Money for nothing - Direstraits

Last but not least, subsidies zijn als de financiële instrumenten die de symfonie van L&D mogelijk maken. Een bedrijf dat investeert in opleidingen en ontwikkelingsprogramma's, profiteert niet alleen van gemotiveerd personeel maar kan ook rekenen op een verrijkte bedrijfscultuur. 


Creatieve co-producer nodig?  - Help - The Beatles

Als band weet je dat de magie samen ontstaat, liefst met een creatieve producer. Kan jij een academy officer gebruiken voor je leerplan? Wil je jammen over de nieuwe leertrends?

Send me a note via ruud@talenttracks.be

Deel deze blog

TalentTracks - Logo InstagramTalentTracks - Logo Facebook

Tags

L&D

Leercultuur

Leadership

Recente blogberichten

18/12/2023

door

Geert

Nieuw leerplatform: "Leren makkelijk, meetbaar en digitaal maken"

2/12/2023

door

Ruud

5+ tips voor een leercultuur waar muziek in zit

2/12/2023

door

Geert

“Leren via video en podcasts zit in de lift”

TalentTracks - Double quotes

L&D draait niet alleen om individuele prestaties, ook het gezamenlijke succes is belangrijk.

TalentTracks - Double quotes

Ruud Oomen

TalentTracks - Vector Balk
TalentTracks - Logo TalenTracks

© 2023 Talent Tracks BV

Alle rechten voorbehouden